Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2017 16:52 - Как правилно да изчистим автомобила от снега и леда?
Автор: servo Категория: Технологии   
Прочетен: 290 Коментари: 0 Гласове:
0



 Настъпи отново зимата и пак има недоволни. Някои пак останаха много изненадани, други не толкова, а трети казаха: „Еми, все пак си е зима”. Както старите хора са казали в България има два вида време: „Бахти студа” и „Бахти жегата”. В момента със сигурност се наблюдава първият вид. Същевременно има и много сняг, който неминуемо затруднява отварянетона автомобила, а след това и последващото шофиране. 

Дали изобщо трябва да се чисти снега от колата? Поради „световноизвестната работливост” на българина има дискусия по този въпрос. Много хора смятат, че ще се прекарат като хвърлят две лопати сняг пред къщата си или почистят за 5 мин. снега от колата си. А същите тези могат 10 мин. и повече да ви дават акъл как, що и ако така беше и т.н.

Няма спор, че при един хубаво навалял сняг е добре да почистим около и пред автомобила и да си осигурим много добра видимост с цел да се избегнат пътни произшествия. Тук ще ви дадем няколко съвета как да направите това без да нараните автомобила си.

Много от шофьорите поливат автомобилите си, с цел размразяване с гореща вода. Това е голяма грешка, тъй като температурната разлика може да доведе до пукнатини в лака, боята, пластмасите, а дори и в стъклото.

Първото нещо, което трябва да свършите е да се доберете до автомобила си, да му отворите вратата и да го запалите. Не бързайте да пускате вентилацията преди да са почистени областите откъдето влиза чист въздух. Трябва да почистите предното стъкло с помощта на четка, стъргалка за лед и др. При наличието само на лед най-лесно и бързо се почиства със Спрей за размразяване. Просто пръскате, изчаквате секунди и след това пускате чистачките. След стъклото, почистете от снега тавана и вратите с цел по-лесен достъп до тях.  Ако преди да завали сняг е имало дъжд, най вероятно гумените уплътнения на вратите са овлажнели и замръзнали. Това значително ще Ви затрудни при отварянето на вратите, а е възможно и скъсване на уплътнения. Затова е препоръчително профилактично да пръскате тези уплътнения със Силиконов спрей. Той поддържа гумата и отблъсква влагата.

Предния и задния капак също е желателно да бъдат изчистени от сняг. При потегляне снега от предния капак веднага се озовава на предното Ви стъкло, а от задния капак пречи на движещите се зад Вас коли.

Страничните стъкла трябва да се почистят също така добре както предното и задното. Трябва имате 100 % видимост, за да не допълните печалната статистика, че първите 5 км. стават повечето от пътните произшествия през зимата. И всичко това е защото водачите нямат добра видимост и не са си размразили стъклата.

Обърнете специално внимание и на фаровете, които трябва да са почистени идеално.
При пуснати светлини, фаровете се затоплят и от разликата в температурите, могат да се пръснат. Също така наличието на лед по фаровете променят светлинния поток, а това влияе негативно на видимостта Ви на пътя.

Хубаво е да вдигнете чистачките за да не залепнат за стъклото. Тогава пък рискувате някой недобросъвестен гражданин да ви ги отнеме, ама преценката е ваша.

Зима – това не е края на света. Но добре е да се избягват дългите пътувания през зимата при наличието на сняг и вятър. Хубаво е и да имате в наличност повече от необходимите Зимни продукти от Servo.bg. Най-добре е да седнем в къщи, да си налеем едно червено винце и да си включим телевизора или компютъра. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: servo
Категория: Технологии
Прочетен: 23247
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930