Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2017 20:25 - Антифриз - син или червен! Има ли значение цвета?
Автор: servo Категория: Технологии   
Прочетен: 9995 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.09.2017 21:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Много от собствениците на автомобили наливат в радиатора на охладителната си система червен антифриз, други използват зелен или син антифриз. Но каква е разликата между тези антифризи? Само цвета или не само?

 

Защо един антифриз ще е зелен, син, а другият червен. На  80% от състава им е един и същ – това е незамръзваща течност, състояща се от етиленгликол или пропиленгликол. Цялата тайна се крие в останалите 20% от течността. Останалите 20% са всички видове добавки, предназначени за всякакъв вид претоварване с течности. Например при много висока температура те не позволяват на течността да кипи, като по този начин се поддържа  работната температура на двигателя. Също така, при много ниски температури, те придават свойства на течността бързо да се нагрее. Като цяло добавките са необходимост. Но каква е разликата между различните цветове антифризи?

 Двигателите на различните автомобили са произведени от различни метали. Също така, различни автомобили имат и различни радиатори за охлаждане на двигателя. Някой имат повече мед или месинг в състава си, някой пък са изработени от алуминий и неговите сплави. Тъй като антифризът е агресивна течност и особено неговите добавки, те са предназначени за различни метали. С прости думи, ако имате повече мед, месинг и техните сплави, тогава се нуждаете от червен антифриз, а ако имате повече алуминий и неговите сплави, тогава се нуждаете от зелен или син антифриз. Разбира се, че е възможно да се налее в месингов радиатор син антифриз, но това не е много добре за самият радиатор. Антифризът ще се окисли и след това ще образува  покритието вътре на стената, което ще попречи на нормалното охлаждане на двигателя.  Ето защо, производителите на автомобили пишат в спецификацията какъв вид антифриз трябва да налеете? Придържайте се към тези правила и ще увеличите живота на вашия автомобил знначително.

 Много важен е и въпроса: Можем ли да смесваме различните цветове антифриз.
В никакъв случай не правете това! Те имат различни добавъчни съставки, които са напълно несъвместими една с друга. Смесването на два цвята антифриз ще доведе до това да се отделят самите добавки, а това съвсем не е добре. Така се увеличава възможността за прегряване на двигателя. Ето защо не смесвайте зелен антифриз, син антифриз и червен антифриз. 
Разгледайте предлаганите от servo.bg  
Антифриз концентрат ВЮРТ  
image
Червен антифриз LONG LIFE WURTH!
image
 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: servo
Категория: Технологии
Прочетен: 23251
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930